Relästyrda signaler
Jag har gjort kopplingsscheman över svenska signaler. De använder få komponenter, och fungerar bra. Signalerna kan kopplas ihop med varandra på rad, så att rätt försignalbesked ges i signalen innan, osv. Alla signaler är kompatibla med varandra, så därför har jag gjort en liten stämpel: "AESS Standard", som berättar att signalen följer den standard som mina signaler gör. AESS står helt enkelt för "Antons Egna SignalSystem". Detta kan vara bra inför eventuella uppdateringar i framtiden. Signalerna med denna stämpel styrs av reläer. I de flesta fall 2-poliga växlande sådana.
Logikkretsstyrda signaler
Allt eftersom jag har lärt mig mer om elektronik så har jag utvecklat ett nytt system som bygger på digitala kretsar. Dessa är inte direkt ihopkopplingsbara med de relästyrda signalerna. Därför har de fått en egen stämpel; AESS Standard Digital. De jobbar med ettor och nollor på sina in- och utgångar.
Signalerna är billiga och enkla att bygga. Här nedan finns en sanningstabell över hur signalerna beter sig. Sanningstabeller till varje enskild signal finns längre ner till höger på sidan.
Signalerna fungerar så här:
Alla huvudsignaler har en ingång vid namn SI. Genom att mata + till denna ingång, så visar signalen Stopp. Får denna ingång ingen ström, så visar signalen Kör. De signaler som kan visa Kör 40, har även en ingång vid namn K40. Om signalen visar Kör, och + matas till K40, så visar signalen Kör 40. Om nu SI matas med +, så visar signalen stopp, även om K40 får ström. Stopp går alltid först.
Detta gäller för de relästyrda signalerna. För de logikstyrda gäller i princip samma sak, men istället för att mata + till en ingång, så ges nu en etta på samma ingång. På samma sätt som man på de analoga signalerna lämnar en ingång strömlös så ger man nu en nolla på ingången.
Försignalering
Signaler som kan försignalera har två eller tre försignalsingångar. De kallas F40I, FKI och FSI. Om + matas till F40I, så visar signalen Vänta Kör 40. Om + matas till FKI, så visar signalen Vänta Kör. Om + matas till FSI, så visar signalen Vänta Stopp. En försignal ger alltid försignaleringsbesked, medan en huvudsignal bara försignalerar om den visar Kör.
Varje huvudsignal har utgångar som ger information om vad signalen visar. Dessa kopplas till den försignal som skall försignalera för den aktuella huvudsignalen. F40U på huvudsignalen kopplas direkt till F40I på försignalen. FKU kopplas till FKI, och FSU kopplas till FSI.
Lysdioder
Jag har använt tre-millimeters lysdioder, men det går förstås bra att använda vilken sort man vill. Det är viktigt att man vänder polerna rätt. Glödlampor fungerar inte, då elektronikkretsen är beroende av lysdiodernas egenskaper för att fungera. Dock kan glödlampor användas om man kopplar in dem via transistorer.
"Mjuk" blinkning
Dessa kretsar ger inte mjuk blinkning. Mjukt slocknande är ganska enkelt att få till genom att kopppla en kondensator parallellt med varje lysdiod. Lämpligt värde har jag ingen aning om, men det går säkert att räkna ut på något sätt. Hur man kan få lamporna att även tändas mjukt visste jag inte när jag konstruerade dessa signalkretsar.
Spårdetektor
Ofta vill man ju att signalerna verkligen ska visa om ett spår är fritt eller inte. Då kan det vara bra med en detektorkrets som känner av om ett spårblock är ockuperat eller inte. På följande länk har jag hittat en bra variant:
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/OptoBOD.html
För att få ut en digital signal som kan styra signalerna (endast de logikkretsstyrda varianterna) så ersätts lysdioden i detektorkretsen med en optoisolator.
|
|
|
Här är kretsen till en 5-skens huvudsignal uppkopplad. För den som vill göra egna billiga "kretskort" kan man använda vanlig kartong. |
Här ska flera signaler styras från samma kort. Jag använder IC-hållare för att inte skada kretsarna vid lödning. |
Undersidan tycks vara ett helt virvarr av kablar. En bra grej är att först rita upp hur komponenterna ska kopplas med en penna. |
Film
Jag har filmat den första provkopplingen av signal nr. 513. Filmen ligger på Youtube, och du kan se den direkt här nedanför. |