Top Header



Garnering


Det finns lite olika recept på kristyr som man kan använda. Vissa recept innehåller ägg, andra inte. När man garnerar pepparkakshus är det viktigt med ägg i då det gör att kristyren blir riktigt hård när den har stelnat. Jag använder följande recept:



Recept på kristyr


4 dl florsocker

1 äggvita

2 krm ättiksprit



Kristyren blandas ihop till lagom konsistens. Tillsätt mer florsocker om den blir för rinnande.




Som spritsare kan man använda en egenrullad strut av bakplåtspapper. Struten ska rullas hårt så att spetsen blir riktigt spetsig. Struten nålas ihop med en stoppnål och tejpas också för säkerhets skull. När kristyren hällts i klipps en bit av spetsen av så det blir ett litet hål. Blir det för litet klipper man bara lite till, men blir det för stort får man göra en ny strut. På bilden ovan syns en spritsare uppe till vänster.

 

Vid ett större bygge går det åt mellan tio och tjugo stycken, så för den som vill slippa arbetet med att tillverka dem finns det färdiga att köpa. Dels finns det spritspåsar i plastat tyg, men också enklare engångspåsar i plast. Kristyr är så trögflytande att spritspåsarna går sönder efter en stund av trycket. Tygpåsarna håller lika dåligt som engångspåsarna, så därför föredrar jag de senare.


Garnera alltid så mycket som möjligt innan huset sätts ihop och delarna fortfarande ligger ner. På så sätt rinner inte kristyren någonstans. Hörn och skarvar mellan delar måste man dock givetvis vänta med tills delarna sitter på plats.


Se till att kristyren inte kommer i kontakt med det smälta sockret som håller samman byggnaden. Sockret färgar nämligen av sig och ger kristyren en brun och ful färg.




bottom