Montering
De flesta som byggt pepparkakshus tycker att själva monteringen av alla delar är det svåraste. Därför kan kanske lite tips kring just detta moment vara välkommet.
Den allra enklaste metoden är att limma ihop alla delar med limpistol. Förutom att det är enkelt så håller det också mycket längre än smält socker. Limmet är lätt att dölja med kristyr, så ingen kommer att se att du har fuskat. För det är ju fusk. Vill man bygga pepparkakshus på riktigt använder man något ätbart klister.
Det bästa ätbara klistret är smält socker. Man bara smälter strösocker på spisen i en stekpanna. Det blir väldigt hett och kladdigt, men fungerar bra som klister. Man kan också använda kristyr om man inte vill riskera att bränna sig på hett socker, men smält socker har fördelen att det stelnar nästan med en gång. Kristyr behöver ungefär ett dygn för att stelna.
Strösocker smälts i en stekpanna på medellåg temperatur. Efter ett tag övergår sockret till en mjuk massa med gyllenbrun färg och ungefär samma konsistens som sirap. När det väl har smält är det superviktigt att det inte blir bränt. Sänk värmen på spisen till låg. Flytta snabbt stekpannan av spisen om det börjar ryka och bubbla i sockret. Bränt socker bildar en hinna runt om sig som gör att det inte fastnar på pepparkaksdelarna lika bra som annars, och det är helt värdelöst att använda. Skölj ur stekpannan om sockret blivit bränt och smält nytt.
Sockret appliceras på delarna genom att kanterna doppas i stekpannan. Det underlättar mycket om man har ritat huset så att inga kanter är längre än att de får plats i stekpannan. Om de är det får man ta en sked och skopa upp socker och stryka på kanten, men det är lite krångligt och blir lätt kletigt.
Se till att sockret inte sticker ut i skarvar där huset ska garneras. Kristyr som har kontakt med smält socker kan snabbt bli brunaktig och ful till färgen.
De flesta pepparkaksdelarna sväller lite i ugnen och behöver slipas till i kanterna för att passa. Lägg tillhörande pappersmall över delen och rita utmed mallen med blyertspenna på pepparkaksdelen. Använd sedan ett rivjärn och riv bort allt överflödigt som sticker ut. Man kan också använda en vass kniv och tälja bort överflödigt material. Är kniven tandad går det också bra att såga bort utstickande pepparkaka. Ännu en bra metod är att använda en osthyvel och hyvla bort det som sticker ut. Allra mest effektivt är att använda en liten motordriven hobbysåg att fila kanterna med. En sådan såg syns till höger på bilden ovan. Rakt under ligger spillmaterial som sågats bort.
Hörnkanter fasas 45° innan montering för att skarvarna ska bli fina. Till detta används lämpligen rivjärn, kniv, osthyvel, eller annat verktyg.