Bakning
En bra deg är avgörande för hur bra bygget blir. Den ska framför allt inte fastna i kaveln eller bakbordet, och inte svälla för mycket i ugnen vid gräddning.
Jag har provat flera olika recept på pepparkaksdeg genom åren. Både specialrecept för husbygge och vanliga recept för pepparkakor. Det som fungerar bäst är faktiskt mormors recept som står skrivet på insidan av bokpärmen till mammas Sju sorters kakor.
Mormors recept
2 hg smör
4 hg socker
1½ dl sirap
3 ägg
8 hg vetemjöl
1 msk bikarbonat
½ msk malda nejlikor
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
Smör och socker röres ihop först. Sedan blandas resten av ingredienserna i. Degen arbetas ihop med händerna på ett bakbord. Låt degen stå i kylen över en natt. Sätt ugnen på 200°C. Stora delar gräddas mitt i ugnen ca 7min. Små delar ca 5min.
Till en större byggnad går det åt flera satser deg. Jag brukar alltid göra i ordning två satser åt gången. Mer blir svårt att hantera. Bilden ovan visar fem satser.
Tillverkning av delar
Det finns en hel del bra knep för att få till snygga delar. Tips nummer ett är att kavla ut degen direkt på bakplåtspapperet. På så sätt behöver delarna inte flyttas och behåller därmed formen.
Det är också viktigt att degen kavlas ut jämnt. Lagom tjocklek är 2 mm. I vanliga fall brukar degen kavlas tjockare vid husbygge än vid vanligt pepparkaksbak, men jag brukar alltid kavla degen tunt. Delarna blir lite ömtåligare, men precisionen blir bättre och bygget blir snyggare. Bara man är försiktig med delarna så de inte går sönder.
När degen är utkavlad skärs delarna ut med en vass och spetsig kniv.
Delarna är fortfarande mjuka när de kommer ut ur ugnen och de ska helst svalna på ett plant underlag. Plåtar kan vara något välvda till formen, och delarna får samma form som underlaget de stelnar på. Ta därför hela bakplåtspapperet och dra det av plåten till en skärbräda eller annan plan yta. Stora delar kan med fördel dessutom läggas i press för att bli riktigt släta och fina. Annars finns en risk att de kröker sig när de svalnar, trots plant underlag. Placera ett bakplåtspapper över de varma delarna och lägg en tjock stor bok över alltihop. En tjock skärbräda funkar också.
Lite för bränt är alltid bättre än för dåligt gräddat. Mjuka delar säckar lätt ihop och kan vara förödande för ett pepparkakshus.