Top Header

"Byggnaden får inte vara större än 40x50cm i botten, och måste vara byggd helt av ätbara material". Så löd reglerna till V-sektionens Pepparkakshusbyggartävling på Chalmers, 2013. Med relativt begränsad yta får man bygga på höjden. Ett torn helt enkelt!

Årets byggnad har ingen förebild, men var inspirationen kommer ifrån är ganska tydligt. Väggar och fönster ser nästan precis ut som på 2010 års bygge, Sainte Chapelle. Men här står väggpartierna i en cirkel, istället för på rad.



Väggarna består enbart av strävpelare med mellanliggande fönster. Här skärs några strävpelare ut ur degen.

Lite andra delar.

Alla pepparkaksdelarna till hela byggnaden utlagda på bordet.

Väggarna skall först monteras ihop i sektioner liggandes horisontellt. Detta för att kunna få till de detaljerade fönstren. Här är mallar till fönstren fasttejpade på bordet.

fönstren kantas av strävpelare. Tillklippta kartongbitar används som stöd för att kunna montera pelarna i rätt vinkel mot väggsektionerna.

Väggsektionerna tillfälligt utlagda på bordet. Dessa delar fogas samman enbart med kristyr.

Väggarna sammanfogade och fönstren färdiga. Ett lager plastfolie ligger mellan bordet och fönstren, så de går lätt att ta loss sedan när kristyren har stelnat.

Utöver pepparkaksdelarna består den övre hälften av tornet av en spira av kristyr. Denna består av 19 platta delar som spritsas ut på plastfolie och får stelna 2-3 dygn.

Under plastfolien ligger vanligt papper med utskrivna mallar till delarna.

Delar till spirans topp.

Nu när kristyren har stelnat är det dags att sätta ihop allt! Väggsektionerna lyfts försiktigt loss från underlaget.

Första väggsektionen på plats. Den limmas fast mot bottenplattan med smält socker.

Skarvarna mellan väggsektionerna fogas samman med kristyr. I toppen sätts de samman med små hörnbitar och smält socker.

Golvet är ett spontant påhitt. Jag insåg att insidan skulle bli väl synlig utifrån tack vare de stora fönstren, så det skulle inte bli snyggt med bara plywoodskiva som golv. Golvplattorna är inte bakade av mig. De är färdigköpta sexuddiga stjärnformade pepparkakor som fått varannan udd avkapad. De sätts fast i botten med kristyr.

Alla väggar står upp.

Insidan.

Porten monterad.

För att inte riskera att taket ska rasa in när pepparkakan mjuknar efter hand förstärker jag först med lite bjälkar av okokt spaghetti. Den borde hålla sig styv en längre tid.

Taket monterat. Nu återstår bara kristyr.

Dags att lossa kristyrdelarna.

De första delarna av spiran på plats.

Skärbrädan får agera stöd när toppen till spiran monteras, sida för sida.



Den färdiga byggnaden.

 

 

 

 

Byggnaden på plats i utsällningslokalen på Chalmers.

 

 





bottom